Gemiddelde Britse huizenprijzen bereiken nieuw hoogtepunt - een stijging van 30% sinds 2007

Manchester , Wales , Zuid Wales , Waardestijging , Zoopla

Weten wanneer en waar te beleggen is cruciaal voor het opbouwen van een succesvolle vastgoedportefeuille. Daarom steekt Global Real Estate Enterprises zoveel tijd en energie in het analyseren van trends op de vastgoedmarkt, het onderzoeken van aankomende hotspots en het uitvoeren van due diligence. De vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk zit fors in de lift met een nieuw hoogtepunt van de gemiddelde Britse huizenprijzen - een stijging van 30% sinds 2007.

*NIEUW* onze Academy: leer flippen in het Verenigd Koninkrijk

Zoopla, één van de grootste verkoopsites van vastgoed in het Verenigd Koninkrijk, publiceerde eind juli een overzicht met enkele interessante cijfers over de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk. 

De stijging van de huizenprijzen steeg in juni met +5,4% op jaarbasis, waardoor de gemiddelde huizenprijzen naar een nieuw hoogtepunt werden gebracht, zo'n 30% boven de marktpiek van 2007. Deze stijging komt voornamelijk door een ernstig tekort aan koopwoningen, waarbij de voorraden in de eerste helft van 2021 met ongeveer -25% zijn gedaald ten opzichte van 2020.

De vraag naar woningen is twee keer zo hoog als het gemiddelde van 2017-2019. De vraag naar appartementen neemt af, waardoor een verschil in gemiddelde prijsgroei tussen de twee woningtypen ontstaat.  Noord-Ierland en Wales noteren de hoogste gemiddelde prijsstijging van respectievelijk +8,6% en +8,4% - de hoogste groei in 16 jaar in Wales.


Het afgelopen jaar heeft Global Real Estate Enterprises op de vastgoedprojecten in Zuid Wales een indirect rendement behaald van ~ 7% dankzij de waardestijging van aangekochte woningen. 


Transactievolumes vertonen ook geen tekenen van afname, waarbij de overeengekomen verkoop in 2020 22% hoger ligt dan het gemiddelde niveau. Dat gezegd hebbende, daalde de vraag van kopers met 9% in de eerste helft van juli na het einde van de eerste 'stamp duty holiday', maar over het algemeen blijft deze verhoogd (+80% in vergelijking met het gemiddelde voor deze tijd van het jaar in de meer 'normale' marktomstandigheden in 2017-19).

De stijging zal naar verwachting de komende maanden doorzetten tot 6% voordat deze tegen het einde van het jaar afbouwt naarmate de impact van de verlengde 'stamp duty holiday' afbouwt naar zo'n 4 à 5%.