Investeren in het Verenigd Koninkrijk

Wat zijn de verwachtte effecten van Brexit op investeren in vastgoed in de UK?

Als je aan het Verenigd Koninkrijk praat dan kom je al snel op het onderwerp Brexit. De grote vraag is natuurlijk: welke invloed heeft Brexit op de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk? Wij hebben vertrouwen in de locaties en regio's waar wij investeren. Hier is namelijk sprake van veel vraag naar woningen en een krapte op de woningmarkt. Desalniettemin bereiden wij ons voor op de mogelijke gevolgen van Brexit. Klik op de knop 'bekijk het volledige antwoord' voor meer informatie over de mogelijke effecten van Brexit op de vastgoedmarkt.

Wat is er met de huizenprijzen gebeurd sinds de Brexitstemming?
Sinds de Brexitstemming zijn de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk met 16% gestegen. Zie de tabel hieronder voor de prijsontwikkeling. De Brexitstemming heeft in ieder geval niet tot grote onrust of een daling van de woningmarkt gezorgd. 

Welke invloed heeft de Brexit naar verwachting op de vastgoedmarkt?

  • De invloed van Brexit zal voornamelijk afhankelijk zijn van het type woningen en de locaties in het Verenigd Koninkrijk. In Londen wordt bijvoorbeeld een tijdelijke daling van de woningmarkt verwacht. Ook de waarde van retail vastgoed en vastgoed gekoppeld aan toerisme zoals hotels zouden (tijdelijk) kunnen dalen. Van studentenwoningen of eengezinswoningen in het middensegment die ook geschikt zijn voor de verhuur wordt weer verwacht dat de waarde op zijn minst stabiel zal blijven. Dit vanwege de grote en blijvende vraag naar deze type woningen.
  • Er zal een blijvend behoefte aan woningruimte zijn. Mensen willen immers toch ergens comfortabel wonen. Juist in steden waar de vraag naar woningen groter zijn dan het aanbod zullen eventuele effecten minder tot uiting komen.
  • Er gaan mogelijk tijdelijke problemen ontstaan ten aanzien van het aanleveren van bouwmaterialen vanuit landen met de Europese Unie. Bouwbedrijven in het Verenigd Koninkrijk houden hier rekening mee door extra voorraad in te slaan.
  • Mogelijk dat banken tijdelijk striktere regels zullen hanteren betreffende hypotheken om zo in de eerste paar maanden de effecten van de Brexit te monitoren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een lager leenpercentage ten aanzien van de waarde van de woning.

Hoe gaat Global Real Estate Enterprises om met mogelijke gevolgen van Brexit?

  • Allereerst letten wij zeer goed op welk type woningen we kopen en waar we deze woningen kopen. Gezien de woningkrapte in bepaalde regio's is de verwachting dat er ook na de Brexit nog steeds veel vraag zal zijn naar bepaalde type woningen. Dankzij ons sterke lokale netwerk zijn wij in staat om de juiste aankopen te doen.
  • Wij volgen de ontwikkeling van de prijzen op de vastgoedmarkt op de voet. Een tijdelijke daling van huizenprijzen kan aantrekkelijk zijn om juist aan te kopen. 
  • Door voor onze mede-investeerders een looptijd van 18 (12 + 6) maanden te kiezen bouwen wij genoeg zekerheden in om eventuele vertragingen in het bouwproces te kunnen opvangen.
  • Vastgoedprojecten worden alleen aangekocht als het al zeker is dat er een bouwteam beschikbaar is om - na overdracht - direct te kunnen starten met het bouwproces.
  • Eventuele (tijdelijke) strengere regels inzake het verschaffen van een hypotheek heeft geen impact op de aankopen die Global Real Estate Enterprises doet gezien wij cash kopen. Door oude huizen cash te kopen en deze vervolgens op te knappen kunnen wij juist inwoners van het Verenigd Koninkrijk helpen om alsnog een huis te kopen.