Investeren in het Verenigd Koninkrijk

Wat zijn de verwachte effecten van corona op investeren in vastgoed in de UK?

De vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk staat bekent om zijn stabiliteit en hoge rendementen. Zelfs na de aankondiging van Brexit in 2016 zijn de huizenprijzen tot en met 2020 met 16% gestegen. Wat is de impact geweest van corona op de vastgoedmarkt? En wat zijn de verwachtingen richting de toekomst? Klik op de knop 'bekijk het volledige antwoord' voor meer informatie over de mogelijke effecten van corona op de vastgoedmarkt.

Wat waren de gevolgen van corona op de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk tijdens de eerste golf van besmettingen in 2020?
Tijdens de eerste golf van besmettingen van het coronavirus ontstond er een tijdelijke kleine dip in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Mensen wachten even met het kopen van een woning gezien de onzekerheid die er heerste. Toen de eerste golf van besmettingen afvlakte nam direct de vraag naar woningen weer toe wat terug te zien was in de waardestijging van woningen. In de eerste heft van 2020 was er - ondanks corona - dus alsnog sprake van een gemiddelde toename in waarde van woningen. 

Wat is de verwachting in de rest van 2020?
Kijkend naar de tweede helft van 2020 dan is de verwachting ten aanzien van de ontwikkeling van de huizenprijzen nog steeds positief. Zo is de gemiddelde huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk is in oktober met 5,8% gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De verwachting is dat de  gemiddelde stijging van de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in 2020 zo'n 4% zal zijn. En dit dus in in een jaar met corona en een naderende Brexit!

Wat is de verwachting voor 2021 en verder?
Corona is nog niet voorbij. Een tweede golf van besmettingen in 2020 doet zijn intrede met nieuwe lock down maatregelen als gevolg. De gevolgen van de eerste lock down hebben er toe geleid dat meer mensen op zoek zijn gegaan naar woningen buiten de grote stad, met meer woonoppervlakte en grotere tuinen. Dit is bijvoorbeeld te zijn in Wales waar wij veel aankopen doen. Een woning met drie of vier slaapkamers inclusief oprit en grote tuin vlakbij de snelweg of treinstation is zeer populair. 

Daarnaast blijft de algemene conclusie van vastgoedanalisten in het Verenigd Koninkrijk dat de vraag groter blijft dan het aanbod. De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente laag blijft en de regering de komende periode gunstige maatregelen zal (blijven) invoeren ten gunste van het aankopen van een woning. 

Volgens Savills (één van 's werelds toonaangevende vastgoedmakelaar) zullen de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk de komende 5 jaar met gemiddeld 20,4% stijgen. Op dit moment is de verwachting voor 2021 dat de huizenprijzen gemiddeld om een stabiel niveau zullen blijven ten opzichte van 2020. 

Economische ontwikkelingen

Er is één belangrijk aspect wat de komende periode gemonitord zal worden door Global Real Estate Enterprises. En dat zijn de economische ontwikkelingen. Bij het ontstaan van een echte recessie is de kans aanwezig dat ook de huizenprijzen in waarde zullen dalen. Hierbij het volgende aangetekend. Dit gaat over het algemeen in een tempo wat te overzien is waardoor er tijdig maatregelen getroffen kunnen worden. De marges per project zijn dusdanig hoog dat een daling van huizenprijzen geen grote impact heeft op de uitkomst van de lopende projecten. Daarnaast biedt een tijdelijke daling van de huizenprijzen direct weer kansen om samen met mede-investeerders aankopen te doen voor de middellange termijn. Kortom, Global Real Estate Enterprises past zijn strategie continu aan zodat er altijd sprake is van een stabiel en goed rendement.